Bezoek palinkahuis

palinka-proevenBij aankomst in onze B&B schenken wij onze gasten een glaasje palinka. Palinka is namelijk de sterke drank van Hongarije. Het is een vruchtenbrandewijn, die vooral gestookt wordt uit appels, pruimen, peren of abrikozen of van welke andere vruchten ook. De drank lijkt op jenever maar is sterker van smaak en heeft een hoger alcoholpercentage. 

Een bezoek aan een palinkahuis is zeker een aanrader!

Markten

marktenOp de markt is je geld meer waard ... Dat geldt zeker nog in Hongarije. Op de wekelijkse markt bieden verschillende handelaar er hun produkten aan. Maar je vindt er ook produkten van eigen kweek, tegen een veel lagere prijs dan bijvoorbeeld in de winkel. Dit geld vooral voor groenten, fruit en bloemen. Ook langs de weg kun je verschillende kraampjes met produkten uit eigen kweek vinden.

 

Rádpuszta

salfold-majorRádpuszta is een grote manege, op een kleine afstand van het Balatonmeer. Je kan er authentieke Hongaarse dieren zien, zoals Racka-schaap en de Hongaarse hondenrassen Pumi en Puli. Verder is het mogelijk om een tocht te maken een koets door de omliggende bossen en velden. Verder kan je er ook paardrijden in diverse formules. De manege is ook bekend van zijn spektaculaire paardenshows, waaronder de Poesta 5 - het rijden van 1 ruiter met een 5-span, maar ook andere stunts worden getoond tijdens deze geweldige voorstellingm elke woensdag- en zaterdagavond. Eentje die je zeker gezien moet hebben. Voor de paardenshow dien je apart te betalen. Voorafgaand of aansluitend op de show kan je een hapje en een drankje nuttigen in het folkloristische restaurant, inclusief Hongaars orkest.

Szenna

Szenna openlucht museumSzenna is een dorp in de provincie Somogy. Rond 1715 kwam het dorp in handen van de familie Esterhazy. Het dorpscentrum van Szenna is een openluchtmuseum dat je mee terug neemt in de tijd. Het dorp is gebouwd rond drie mooie kerkjes. Het openluchtmuseum won in 1982 de Europa Nostra Award.

Thermaalbaden

thermaalbad igalNaast de prachtige natuur, de lekkere wijn en de gastvrijheid staat Hongarije ook bekend voor zijn thermaal en medicinale baden. In de buurt van onze B&B vind je verschillende van deze baden.Wat is er zo bijzonder aan thermaal water?

Thermaal water is een natuurlijke waterbron waarvan de temperatuur 30 graden of hoger is. Daarnaast heb je ook nog thermaal-medicinaal water. Het geneeskrachtige water van 30 graden of meer heeft ook nog een hoog mineraalgehalte waardoor het water voor heelkundige behandelingen geschikt is.

Zo zijn er verschillende behandelingen met medicinaal water:

  • voor reumatische ziektes en ziektes aan de bewegingsorganen
  • voor huid- en gynaecologische klachten
  • voor ontstekingen
  • voor ziektes aan de spijsvertering, botten en het zenuwstelsel.

Natuurlijk zijn de thermaalbaden er ook voor de recreatie, want het is heel ontspannend om in dit heerlijke warme water te zitten en te liggen.