Kamp Balaton 2013

Helaas zit ons kamp er voor dit jaar weer op.

Vanochtend vroeg 10 schatten van deelnemers moeten laten vertrekken, samen met twee top-begeleiders ... Afscheid nemen doet zeer, maar dat betekent alleen maar dat we een fantastisch kamp achter de rug hebben met mogelijks nog een superformiweldigenfantakolosachtigere groep!

Jullie waren de sterren van het kamp !!!

 foto-aandenken-hongarije-2013-klein

Dag 9 ...

Vandaag gaan we Boedapest onveilig maken met onze groep ... Op de planning staan:

de citadel, de koninklijke burcht, het vissersbastion, de mathiaskerk, de stefanusbasiliek, het parlement, het schoenenmonument en de grote markthallen. En om ons kamp af te sluiten gaan we naar de fonteinenshow op Margit-eiland ...

Vandaag zal je ons niet meer horen, want we hebben een goedgevuld programma voor de boeg!

 

inchecken in boedapest ... slaapplaats is verzekerd ... deel 1 van de rondleiding was alvast mooi ... zo even afkoeling zoeken want 35 graden is hot hot hot ...

 


Dag 8 ...

Vandaag onze laatste dag in en rond de buurt van Andocs.

Vandaag vroeg uit de veren want we trekken op avontuur. Na een mooie autorit nog zuidelijker richting Pécs, komen we aan in het avonturenpark.

Het touwenparcours is het eerste wat ons opvalt. Dat gaat spannend worden ... Maar voor het zo ver is, gaan we eerst een paar keer op de bobslee. Ook superleuk .

Rond de middag zijn we klaar met de aap uit te hangen (aan de touwen ;-)) en gaan we op verdere verkenning in het park. Zo ontdekken we nog de mechanische stier, de 3D-cirkels, de X-jump en de ligfietsen. En natuurlijk moet dit allemaal getest worden. De G-krachten gieren door ons lichaam . Kortom het was alweer veel te snel 16u30 en tijd om naar huis te gaan.

Vanavond stond de platgemepte kip in een jasje op het menu ... dat was smullen ... En ook de lekkere yoghurttaart smaakte heerlijk!

Na het eten helaas alweer inpakken want morgen vertrekken we alvast richting Boedapest. Maar eerst moesten we mams nog even een bloemetje geven voor de goede zorgen.

 

 


Dag 7 ...

Vandaag zijn we de dag goed begonnen met een lekker ontbijt en daarna hebben we eerst een boodschap opgenomen voor onze nieuwe koning Filip. Het is per slot van rekening niet omdat we in Hongarije zitten dat we zo'n belangrijke dag vergeten. Met vlag en wimpel in de hand en onze rechterhand op het hart hebben we uit volle borst ons volkslied gezongen, gefilmd en gemaild naar de Ambassadeur van België hier in Hongarije .. a job well done

En daarna was het weer naar de orde van de dag ... alles en iedereen klaar maken om van de traditionele Hongaarse thermale baden gaan te genieten.

Na de lekkere lunch kregen we van John en Martine een rondleiding over de verschillende baden en hun werkingen, de oorsprong van het water, de warmwaterbron en meer uitleg over het systeem achter het afkoelen en opwarmen van de verschillende baden. Daarna was het hoog tijd dat we deze allemaal grondig gingen testen ... wetenschap kan toch zo plezant zijn .

Helaas vloog de tijd voorbij en was het alweer veel te snel dat we weer richting Andocs gingen. Al was het avondeten wel heel erg lekker, vooral de Hongaarse gebakken aardappeltjes en de kipnuggets gingen er vlotjes in ... en ook de lekkere zoete watermeloen vonden we allemaal even lekker.

Om de dag af te sluiten hebben we leren vilten. Eerst mochten we voor onszelf een armbandje vilten en toen we het allemaal goed door hadden, moesten we een naam trekken van een kampgenootje en mochten we voor hem of haar een armbandje maken ... en zelfs de begeleiding lukte het om het alsnog tot een goed einde te brengen. Kortom we zijn nu allemaal enkele armbandjes rijker ... maar hebben wel weer veel bijgeleerd over wol en vilten is echt leuk!

Wel te rusten allemaal !!!

 

 


Dag 6 ...

PPPPfff de tijd vlieg veel te snel ... Dat vinden we niet leuk !!!

Vandaag hebben we de lokale cultuur opgesnoven op de grote markt van Fonyód. Wat er daar allemaal niet gekocht kan worden. Er stonden heel veel kraampjes met groenten en fruit uit eigen kweek, liters honing (echt gewoon in een jerry-can van 5 liter ), mensen met groene vingers die plantjes verkopen en natuurlijk ook heel veel mooie kleding, veel traditionele Hongaarse producten zoals rieten manden, ketels om buiten te koken, houten borden en nog veel meer. Alleen de diertjes die er nog verkocht worden is voor ons een beetje wennen maar ze zaten er allemaal heel verzorgd bij.

Omdat het ondertussen al heel warm geworden was (35 graden) besloten we eerst een duikje in het water te nemen en wat af te koelen. En dat was gelukt op een klein strandje in de buurt van de markt.

Daarna namen John en Martine ons mee naar een fantastisch mooi uitzichtpunt waar we zowat het hele meer konden zien ... dat is echt heel groot ... en het uitzicht was er schitterend. Met de verrekijker konden we zelfs de zwemmers aan de overkant nog heel goed zien. Ook het achterliggende moeraslandschap was vanuit dat hoge punt goed zichtbaar. Daarna ging onze wandeling verder over de restanten van het voormalige fort dat daar in de middeleeuwen gestaan had en kregen we nog meer uitleg over de geologische geschiedenis van de omgeving.

Thuis wachtte ons een lekkere verrassing want er was BBQ en dat was echt smullen !!!

En om de dag helemaal compleet te maken zijn we nog gaan bowlingen ... als dat geen teambuilding was.
Op de terugweg werd er plots gestopt in een bos en werden we gedropt ... ieuwwwwwwwwwwwww ... gelukkig hadden enkelen onder ons wel opgelet en vonden we uiteindelijk de weg naar huis

Voldaan van een superfijne dag doken we snel ons bedje in!

 

 


Dag 5 ...

Alweer halfweg

Vandaag vroeg uit de veren want na het ontbijt ging het richting Balatonmeer waar we de veerpont namen om aan te meren op het schiereiland van Tihany.

Eenmaal op het eiland parkeerden we de auto en maakten we een supermooi natuurwandeling langs de vulkaanrotsen, gouden gesteenten, het binnenmeer, door de wijnvelden en de bossen, langs de lavendelvelden en na ruim 8 km kwamen we aan in het centrum van de stad waar we een rondleiding kregen langs de belangrijkste gebouwen zoals de abdij, het oudste vissershuisje, de echtoput (die we natuurlijk getest hebben en ja hij deed het echt goed !!!) en natuurlijk ook het paprikahuis en het lavendelmuseum.

Daarna trokken we richting Tapolca waar we met bootjes door de grotten vaarden ... dat was soms echt lachen want er was niet eens plaats genoeg om je peddel te plaatsen en moesten we ons voorttrekken aan de rotsen.

Na de heerlijke beroemde gyulasschotel van onze kok, gingen we een heel leuk spel spelen met Waldo en Elke. En daarna de oogjes weer toe ... dag dag dag

 

 


Dag 4 ...

Vandaag hebben we na een lekker ontbijt onze reis verder gezet naar de hoofdstad van de provincie Somogy, Kaposvár.

Met dit warme weer was een heerlijke dag in het buitenluchtzwembad met heel veel waterelementen waar we allerlei wetenschap konden ondervinden, zoals waterdruk, oppervlaktespanning, waterverplaatsingen, snelheid, G-krachten ... kortom Wetenschap is FUNTASTISCH !!!

Toen de temperatuur weer onder de 25 graden was, werden we nog rondgeleid door het stadscentrum en zagen we de mooie architecturale praaltjes zoals de oudste apotheek, de kathedraal, het provinciehuis en nog veel meer. Ook de hedendaagse kunst in de vele stadsparkjes zijn ons niet ontgaan. Helaas hadden we niet genoeg geld bij om Hongaars porselein te kopen, want dat is wel heel erg mooi maar ook heel erg duur.

De croques die smaakten heerlijk en 's avonds hebben we ons nog geamuseerd ... de dag was weer voorbij gevlogen ...


Dag 3

 

Een wel heel speciale dag voor een van onze deelnemers! Liesje werd vandaag 18 en dat moesten we natuurlijk uitgebreid vieren. We hebben haar vroeg in de ochtend al zingend (hmmm?!?) wakker gemaakt, inclusief cadeautje van haar vriend, een cupcake (in het roze) met een happy birthday kaarsje, een kaartje van ons allemaal en, maar dat wist zij toen nog niet, hele snode plannen voor de rest van de dag.

Na alweer een heerlijk ontbijt mochten we onze zwemspullen bij elkaar halen en trokken we richting Balatonmeer. In Balatonföldvár gingen we eerst afkoelen in het meer, want om 11u was het alweer meer dan 30 graden en in de namiddag bezochten we de haven, waar we konden proeven van alweer een Hongaarse specialiteit, de lángos (wat door iedereen gesmaakt werd) en een lekker fris drankje.

Vandaar gingen we richting Síofok, de badplaats aan het meer. Martine en John namen ons mee naar de mooiste plekjes, gaven ons een rondleiding door de vele kleine straatjes en de haven. Én trakteerde ons op een lekker ijsje bij de ondertussen befaamde ijskar met meer dan 50 smaken ijs ... moeilijk kiezen maar het is ons gelukt!!!

Daarna gingen we nog op zoek naar een mooi cadeautje voor onze jarigen, kochten we nog wat kaartjes en wat aandenkens voor de thuisblijvers en dan was het al snel 19u.

Het moment voor het verrassingsfeestje van Liesje was eindelijk aangebroken. We hoefden niet langer te zwijgen . Het werd een hele fijne avond en Liesje was enorm verrast wanneer de taart met vuurwerk gebracht werd en toen ze van ons haar klein maar fijn cadeautje kreeg. Ze werd er zelfs een beetje emotioneel van en zal haar 18de verjaardag niet snel vergeten.

En nu weer snel naar bed want morgen wachten ons weer andere avonturen ...

 


Dag 2 ...

 

Vanmorgen was het al heerlijk warm en hebben we buiten ontbeten met een temperatuur van al 25 graden om 8 uur 's morgens. Na het ontbijt en de afwas gingen we vandaag richting Zuid-Balaton.

We brachten een bezoek aan het enige buffelreservaat in Europa waar we de buffels van heel dichtbij konden bewonderen. Maar ook nog heel wat andere dieren zoals het Hongaars grijs rund, de grondeekhoorn, de bijeneter, ezels, geiten en nog veel meer.

Daarna ging onze tocht verder naar Kányavár of Kis-Balaton (klein balaton), een natuurgebied van zo'n 51 vierkante kilometer waar we op zoek gingen naar watervogels en andere drijfsijsjes . We hebben er een rode libelle van heel dichtbij kunnen bewonderen, maar zagen verder ook futen, eenden, zwanen, reigers en nog meer mooie dingen. Vooral het uitzicht vanaf de houten brug over de watervlaktes viel bij iedereen in de smaak!

Om dag af te sluiten ging het nog richting Kesthély waar we een rondleiding door het stadscentrum kregen en de mogelijkheid om de eerste kaartjes en souvenirtjes te kopen.

Na een heerlijk bord (of 2) spaghetti en een nog lekkerder Hongaars dessert (Marlenka) hebben we de dag afgesloten met een spannende film over de gebroeders Grimm.


 

Dag 1 ...

En wat voor een dag. Helaas begon deze vanmorgen vroeg met een minderleuke aankondiging. Het vliegtuig had maar liefst 3u30 vertraging ... Gelukkig hebben Waldo en Elke dit fantastisch opgevangen en kwamen de deelnemers als een echte groep al aan.

Na een kleine tocht door het centrum en een bezoekje aan de supermarkt om de nodige euro's te wisselen voor Hufjes ging het richting Kapolypuszta waar we konden genieten van een echte Hongaarse maaltijd. En dat smaakte heerlijk.

Toen onze buikjes rond waren zijn we dan naar onze verblijfplaats gereden in Andocs en hebben we onze kamers ingenomen. Nu vanavond nog wat meer teambuilding doen door ouderwets gezellig spelletjes te doen.

Foto's kan je hier bekijken.