Dagboek Transdanubië 2014

transdanubie-2014-online

Ons besluit:
* het was veel te kort
* de activiteiten waren super leuk
* het weer was het enige minder leuke aan dit kamp
* we willen volgend jaar allemaal terug komen
* workshops zijn superleuk
* een begeleider kreeg onterecht een A-Attest ... we zullen niet zeggen wie hé STEVEN

HET WAS EEN SUPERKAMP !!!

Dag 8

Laatste dag ... bij iedereen zakt de moed bijna in de schoenen, maar we zijn er van overtuigd, vandaag wordt een dag om niet te vergeten. De dag begint zonnig maar helaas voor we bij de palinkastokerij aankomen krijgen we de eerste hevige bui al over ons heen. Gelukkig is het bezoek aan het palinkahuis van Zimek superinteressant. Zo distilleren is pure wetenschap! Het proeven door de 18-plussers wordt letterlijk en figuurlijk gesmaakt en hier en daar wordt zelfs een flesje gekocht.
Helaas is de regenbui nog niet over wanneer we verder trekken naar Siófok, het Blankenberge aan het Balatonmeer. Maar gelukkig klaart het snel op en kunnen we toch nog de stadswandeling maken zoals gepland. De laatste centjes worden opgemaakt aan vele leuke souveniertjes.
En daarna is het tijd voor het moment waar velen dagen naar uitgekeken hebben ... het paardrijden. De deelnemers die konden paardrijden mochten de ring in ... de andere maakten een mooie tocht met de paardenkoets. Helaas gooide de regen opnieuw weer wat roet in het eten maar uiteindelijk is alles weer goed gekomen en hadden we een hele fijne namiddag.
Nog snel even langs thuis om de natte kleding uit te trekken, een douche te nemen en ons op te maken voor de Hongaarse avond.
Bij Puli werd onder het genot van een Hongaarse schotel en drankje, het kamp grondig geëvalueerd.


Dag 7

Vandaag zijn we naar Kaposvár geweest, de provinciehoofdstad van het comitaat Somogy.
Eerst zijn we lekker gaan zwemmen in het Bloemenbad. We hebben er heerlijk geëxperimenteerd met water en al haar elementen. Wetenschap kan fantastisch zijn.
Na de vele wateravonturen zijn we nog onder deskundige leiding van John en Martine rondgeleid door het stadscentrum en kregen we bij de belangrijkste gebouwen een woordje uitleg. Het is een bijzonder stadje, dat zeker. En ook het vrije shopmoment viel in de smaak.
Na de heerlijke pizza heeft Sofie ons nog origami geleerd ...
Kortom een heerlijke dag die weer veel te vlug voorbij vloog.


Dag 5 en dag 6
Even een update.

Gisteren was het een dag gevuld met Hongaarse cultuur. Na het ontbijt ging het richting Fonyod, Na een mooie tocht door de wijngaarden van de regio Zuid-Balaton konden we nog meer cultuur proeven (letterlijk en figuurlijk) op de markt. Ze verkopen er vanalles maar onze harten smelten toch wel toen we puppy's zagen ...
Natuurlijk moest er ook van de plaatselijke lekkernijen geproefd worden. Zo werd er kenyér langos besteld, calzone, schoorsteenkoek en langos ... het was allemaal even heerlijk.
Daarna nog lekker nagenieten in Balatonboglar en de namiddag afgesloten met een duikje in het Balatonmeer.
Als avondactiviteit bezochten we het culturele erfgoed in Rádpuszta met als afsluiter een hele leuke paardenshow!
Om de verjaardag van Bea te vieren hebben we nog lekker gebarbecued en natuurlijk genoten van de lekkere chocolade taart die Martine gebakken had.

Dag 6
Vandaag een dagje van innerlijke rust en ontspanning en zelfbezinning. Daphne ging met een groepje aan het werk met de workshop Good Luck Charm. Hele mooie armbanden werden er gemaakt, in de twee groepen.
John ging met de jongens aan de slag om een mooie lederen armband helemaal zelf te maken en ook zij waren tevreden van hun resultaat.
Als laatste had Martine enkele massagetechnieken aangeleerd zodat iedereen goed kon ontspannen.
Dat we dat nog nodig zouden hebben bleek enkele uren later toen we overstaken naar het schiereiland van Tihány. Een fantastische wandeling leidde ons door het bos naar het Gouden Huis, waar er een prachtig uitzicht was over het binnenmeer van het schiereiland. Er was zoveel mooie natuur te zien, we keken onze ogen echt uit!
Aan het einde van de wandeling bezochten we nog de leuke souvenierswinkeltjes en natuurlijk werd er al een en ander gekocht.
Het beloofde lavendelijsje vonden de meesten wel lekker smaken!


Dag 4
Alweer dag 4 van ons kamp ... tijd vliegt.

Vandaag was een extra lange dag. Vanmorgen heel vroeg ons bed uit en na het ontbijt op weg naar een superleuke activiteit, namelijk met de kano op avontuur in het nationaal natuurpark van Duna-Drava, helemaal bij (en over) de Kroatische grens. Een fantastische beleving, zo dichtbij de grijze en witter reigers en ooievaars mogen komen. Maar we zagen ook een ijsvogel en zelfs een adelaar! Daarna nog een stukje mangrove bos doorsteken om naar de Donau te varen ... echt heerlijk gewoon!
De pic-nic nadien smaakte nog lekkerder
Daarna bezochten we nog een andere streek van Zuid-Transdanubië, namelijke de regio van Pécs en de Meren van Orfü. Wat een prachtige streek. Dwars door het Mecses-gebergte met zijn kronkelwegen naar boven en naar beneden en de mooiere vlakte bij de meren. En natuurlijk was het warm genoeg om even een duikje te nemen ... zalig afkoelen!
Eenmaal thuis toverde Martine een zalige pastamaaltijd op tafel met heerlijke watermeloen als dessert. Perfect om de dag culinair mee af te sluiten ...
Vanavond zingen we nog even uit volle borst mee met de Sing-your-song activiteit ... supergezellig !!!


Dag 3
Vandaag gingen we een dagje terug in de tijd, in een middeleeuws dorpje gelegen langs de oevers van de Danube (de huidige Donau). In het dorp konden we allerlei ambachten bekijken (mandenvlechter, pottenbakker, de smid, de molenaar en natuurlijk de herbergier). In de binnenstad ging onze ontdekkingstocht verder. We kwamen de beul tegen, genoten van een prachtig uitzicht over de stad en van heerlijke middeleeuwse koeken bij de bakker. De dames konden hun haren laten vlechten bij de kapper en we gingen een kijkje nemen bij de honingkoekbakker, de houtbewerker, de borstelmaker en de leerbewerker.
Daarna werden we door de troubadours geroepen om naar de roofvogelshow te komen kijken, waar de buizerd, de uil en de valk zich van hun beste kant lieten zien.
Onze reis in de tijd ging verder en sommigen gingen zwaardvechten, anderen gingen boogschieten en nog anderen gingen middeleeuws dansen ... iedereen had het enorm naar zijn zin.
Als laatste onderdeel van de dag gingen we kijken naar het riddertornooi .. echt een superleuk spektakel.
Vanavond lekker frietjes met hamburgers gegeten en daarna wat vroeger dan normaal naar bed want morgen moeten we er veel vroeger uit


Dag 2
Vannacht heeft het nog de hele nacht geregend! Maar vanochtend was het droog ... Na het uitgebreide ontbijt werden de tafels een beetje herschikt en mochten we zelf aan de slag. De ene groep ging een dromenvanger maken, de andere groep ging pyrografie doen en nog een andere groep ging graveren. Er werden hele mooie kunstwerkjes gemaakt ... en natuurlijk werd er gewisseld zodat iedereen van elke techniek wat kon proberen. Kortom de voormiddag vloog voorbij.
Na de lekker hot-dogs werd de laatste wissel doorgevoerd en konden we een laatste keer aan de slag met onze handen.
Daarna alles weer opruimen, zwemspullen inpakken en wegwezen.
Op weg naar het thermaalbad zagen we dat het plaatselijk museum van de jurken open was, dus gingen we daar nog een kijkje nemen. De pastoor was zo lief om ons een woordje uitleg te geven. Helaas in het Hongaars maar onze gids en tolk John kon gelukkig alles vertalen.
En daarna was het tijd om te genieten van echte Hongaarse cultuur, genieten van een thermaalbad. Heerlijk warm water met helende krachten ... zo mocht het wel elke dag zijn werd door ons al voorgesteld ... Daarna lieten ze ons nog proeven van nog meer Hongaarse cultuur en kregen we langos voorgeschoteld ... de ene vond het al lekkerder dan de andere
Vanavond sluiten we de dag af met popcorn en een leuke (Hongaarse) film ....

 


En nu even tijd vrij maken om een update te doen, want ook al zijn het jongvolwassenen, de thuisblijvers hebben toch ook graag wat te lezen over hun avonturen hier in Hongarije. Dus ...

Net als alle andere kampen begonnen we gisteren ook met regen helaas. Geen openluchtmuseum wegens het slechte weer, maar wel een superleuk bezoek aan de binnenstad van Székesfehérvar. Het middeleeuwse stadscentrum werd heel mooi gerenoveerd en de moderne beelden hier en daar gaven de stad een bijzondere uitstraling. Martine gidste ons door de kleine bochtige straatjes, langs de basiliek en de St-Anna kapel tot bij het beeld van Matthias en uiteindelijk tot aan de bloemenklok. Helaas moesten we daarna snel gaan schuilen voor de fikse regenbui, maar gelukkig was er nog plaats in cafeetje .
Na de plensbui zijn we weer verder gegaan met ons stadsbezoek en rond 17u zijn we dan richting onze verblijfplaats gereden.
Daar aangekomen werden onze groepen ingedeeld per slaapplaats en stond er al snel lekkere lasagna op tafel.
's Avonds werd er op een leuke manier echt kennis gemaakt met elkaar, de kampregels doorgenomen en al een stukje van het programma bekend gemaakt ... Voor we het wisten zaten we allemaal te geeuwen en lonkte ons bed