Balatonmeer

Balatonmeer

balatonHet Balatonmeer is het grootste meer (592 km²) van Midden-Europa. Het meer ligt in het westen van Hongarije en heeft een langgerekte vorm: de lengte is 79 km, de grootste breedte 15 km. De maximale diepte is 12 m, de gemiddelde diepte bedraagt echter slechts drie meter, waardoor het water 's zomers relatief warm wordt. Het meer is mede daardoor een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van ons land en dus onze regio.

Het meer heeft in het door land omsloten Hongarije de bijnaam "de Hongaarse Zee". In het midden wordt het meer vrijwel in tweeën gedeeld door het schiereiland Tihany: de doorgang is aan de zuidkant 1,5 km breed. De voornaamste waterleverancier is de rivier de Zala.

De "kuststreek" van Hongarije is een aaneenschakeling van mooie plaatsjes waar je heerlijk kan genieten van zon zee en strand.


Hieronder vind je alvast enkele leuke suggesties in en rond het Balatonmeer.


Balatonföldvar

Balatonföldvár is een rustige badplaats met talrijke parken, bloemen en mooie wandelpaden. Vanuit het dorp heb je een prachtig uitzicht op het tegenover liggende schiereiland Tihany. De plaats heeft 1600 inwoners. Het meest bekende in Balatonföldvár is de beroemde platanenlaan. Vlak voor de kust ligt het duiveneiland en aan de oever kun je heerlijk wandelen over de mooie pier met golfbrekers. De jachthaven van Földvar is een van de grootste van het Balatonmeer.


Tihany

TihanyHet dorp Tihany ligt in Hongarije op het gelijknamige Tihany-schiereiland in het noordelijk gedeelte van het Balatonmeer. Tihany ligt op 7 km ten zuidwesten van Balatonfüred.

Het schiereiland en het dorp heten beide Tihany. Naar links gaat de smalle weg tussen populieren. Er zijn weinig parkeermogelijkheden om terug te blikken naar Balatonfüred door het "smalle" schiereiland. Men ziet dan het hoge Marina-hotel en het strandgedeelte van Balatonfüred - het beeld roept herinneringen op aan een badplaats, aan de Middellandse Zee - Het wordt daarom wel de 'Hongaarse Rivièra' genoemd.

Aan de Pisky-Promenade is het Etnografische Openluchtmuseum, met een origineel woonhuis van een kleine boer, met schuur en stal. In het woonhuis zijn de vertrekken en het interieur te bezichtigen. Vlakbij ligt het 'Huis van de Volkskunde', een boerenwoning in de traditionele, lokale bouwwijze. Tihany heeft twee havens; de oude haven voor de lijnschepen aan de oostzijde van het eiland en de haven voor de veerboten aan de zuidpunt. Om de 1,5 km tussen deze haven en Szántód aan de overzijde te overbruggen, worden vier veerboten ingezet. In deze omgeving werden hotels, een motel, cafés, een camping waar men ook bungalows kan huren, twee grote restaurants, een strandbad en vele soorten winkels gebouwd. Beide havens zijn met elkaar verbonden door een 3 km lange oeverpromenade. Van deze weg voeren ook voetpaden omhoog naar het centrum van het dorp en de Abdijkerk.

In 1952 werd het hele eiland tot beschermd natuurgebied verklaard. Dit is vooral om het westelijk deel in de huidige staat te behouden. Hier mogen geen wegen worden aangelegd, dus geen auto's; het 400 ha grote bosgebied moet geheel onberoerd blijven; Om de mensen er toch van te laten genieten, zijn wel gemarkeerde en gekleurde wandelroutes uitgezet. Een van deze wandelingen begint bij de Abdijkerk en voert langs enkele interessante bezienswaardigheden waaronder het Binnenmeer (700 meter lang en 400 meter breed) en vulkaankegels, waarvan sommige met een lichtgele, minerale uitslag zijn bedekt. De met blauw gemarkeerde weg gaat langs het Binnenmeer tot aan de mooiste vulkaankegel van Tihany, Aranyház (Gouden huis, vanwege de gele uitslag). Aan de binnenhaven begint de met rood aangegeven wandelroute naar het noordwestelijke deel van het eiland langs interessante rotsen, vulkaankegels en door uitgestrekte lavendelvelden. Op de top van de heuvel staan de resten van een vijfhoekige wachttoren. De gele wandeling, die bij de veerhaven begint, gaat door een stil woud met naaldbomen. Deze langste van de vermelde wandelroute is ruim 9 km.

Bekijk hier alvast enkele mooie foto's van Tihany gemaakt door János Scheffer.