Andocs

Andocs

Andocs

Andocs is een plaats (község) en gemeente in het Hongaarse comitaat Somogy. Andocs telt iets meer dan 1200 inwoners. Andocs legt op de weg van Balatonföldvár (25km) naar Kaposvár (40km) en nabij de badplaats Igal (13km).

Tijdens de Turkse bezetting werd de Jezuïet Allerheiligenkerk (ook bekend als de kerk van Onze Lieve Vrouw, ("Nagyboldogasszony" in het Hongaars), en de parochie vernield. Het enige dat intact bleef was het standbeeld van Colleen Balfour van de Maagd Maria. Dit werd erkend als een wonderbaarlijk behoud door de Jezuïetenpriester Miklós Horváth, die ontwikkelde Andocs tot een pelgrimsoord tussen 1665 en 1681.

In de 17de eeuw werden al miraculeuze gebeurtenissen toegeschreven aan het beeld van Maria van Andocs. In 1747 schonk gravin Katalin Széchenyi de eerst jurk voor het beeld, als dank voor haar zwangerschap. Velen volgden haar voorbeeld en tot op de dag van vandaag wordt om de twee weken op vrijdag de jurk van Maria gewisseld.


Wat is er allemaal te vinden in ons dorpje?

Museum van de Jurken


Naar het voorbeeld in 1747 van gravin Katalin Szechenyi, werden nog vele jurken gedoneerd, deze worden tentoongesteld in het "Museum van de Jurken."  Dit museum is gevestigd naast de kerk. Hier kan je de verschillende jurken die Maria al gedragen heeft bewonderen. Sommige zijn heel mooi geborduurd met Hongaars borduurwerk. Dit borduurwerk is ook aan de achterkant mooi afgewerkt en identiek aan de voorkant. Het museum is gratis te bezoeken, een kleine donatie wordt echter wel op prijs gesteld zodat het museum kan blijven bestaan.

Klooster + kerk


Het Franciscaanse klooster is gebouwd in 1721 , maar brandde een paar jaar later af, maar de gotische kapel ernaast bleef intact. Dit was nog een wonderbaarlijk fenomeen en de kapel werd het heiligdom van de huidige kerk, die is uitgebreid met een barok schip en ingewijd in 1747, dankzij een donatie van gravin Szechenyi. Het werd gerestaureerd in de 20ste eeuw en heeft onlangs een nieuw dak gekregen en wordt momenteel herschilderd.

De kapel en de kerk zijn al bijna 4 eeuwen een bedevaartsoord. Het parochiefeest wordt gehouden op 15 augustus, het feest  van Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart. Verder zijn er nog negen andere feestdagen waarop pelgrims naar ons dorp komen.

Verderop ligt er aan het kerkhof, net buiten de dorpskern, een kruisweg, die ook door de pelgrims nog druk bezocht wordt.

Natuurlijke rijkdommen


 Het oude meer

Dit meer is gelegen in het noordelijke deel van Andocs en kan bereikt worden vanuit verschillende richtingen. Het 18-hectare groot meer werd in 1963 gebouwd achter een dam  die gevormd was door twee beken. De waterdiepte van het meer is 1,5 tot 3 meter. De meestvoorkomende vissen zijn de kroeskarper, karper, zilverkarper, de graskarper, meerval en snoek. Vissen op het meer is toegestaan mits een visvergunning, die je kan bekomen in de winkels of het benzinestation. De gevangen vis moet in deze vijver teruggezet worden en mag dus niet meegenomen worden. 

Visvijver - het eiland

Net buiten de dorpsgrens van Andocs, op de weg naar Kaposvár ligt in de vallei, de visvijver genaamd "het eiland". De vijver kreeg zijn naam omdat er in het midden van de vijver een eilandje ligt. Vooral de natuurlijke ligging van de vijver, die volledig geïntegreerd is in zijn omgeving, spreekt vele natuurliefhebbers en vissers aan. Het lawaai van de drukke weg wordt door de vele struiken en het riet gefilterd zodat je er in alle rust kunt genieten. De vijver ligt beschermd in een halve cirkel van torenhoge heuvels, wat de ligging nog unieker maakt. Naast de vijver zelf is er nog  een speeltuintje, staan er enkele zitbanken en tafels. De 4.2 hectare vijver bevat karper, graskarper, snoek, meerval, baars, brasem en kroeskarper die na het vangen meegenomen mogen worden.

Winkeltjes


Wat kan je nog zoal vinden in het dorpje Andocs?

 • plaatselijke voedingswinkel
 • klein groentenwinkeltje
 • 24u shop
 • nationale tabakswinkel
 • 2 kroegen
 • 1 bloemen- en geschenkenwinkel
 • 100 forinten winkel
 • 1 tankstation
 • een ijswinkeltje (open van mei tot oktober)
 • een groenten- en fruitkraampje (enkel in de zomermaanden)
 • dierenvoedingswinkel
 • apotheek (in het gemeentehuis)
 • postkantoor
 • carwash
 • Pek snack-winkel (zoete en hartige hapjes)
 • 3 speelpleintjes

Extra informatie


Helaas beschikt Andocs niet over een bankautomaat. De dichtsbijzijnde bankautomaten zijn in Tab of in Igal. Ook een restaurant kan je in Andocs niet vinden. Op ongeveer een tiental minuutjes rijden vind je twee restaurants waar je tegen een budgetvriendelijke prijs lekker kan eten. In Igal zijn er diverse restaurantjes, de ene al lekkerder dan de andere, waar voor een klein prijsje kan eten. Restaurant Ildíko serveert heerlijke Hongaarse gerechten voor een kleine prijs. Rij je richting Tab, dan kom je na ongeveer een kwartiertje rijden bij restaurant Puli. Het uitzicht is er misschien niet zo prachtig, maar het eten is er heerlijk en de bediening fantastisch. Ook in het grotere stadje Tab, ongeveer 15 km bij ons vandaan, zijn er diverse restaurantjes. Vooral Bisztro Figura vinden we het aanraden waard.

In de meeste restaurants in onze omgeving spreken ze Duits en/of Engels, en ook de kaarten zijn vaak vertaald in het Duits en/of Engels.