Somogy

Somogy

SomogySomogy is een van de 19 comitaten van Hongarije. Het comitaat telt 266.540 inwoners (2001). De bevolkingsdichtheid is 45 inw/km², de laagste van het land. De hoofdstad is Kaposvár. De zuidoever van het Balatonmeer met bekende toeristensteden als Siófok maakt er deel van uit.

Deze provincie of is gelegen in het zuidwesten van Hongarije, in de streek Zuid-Transdanubië, ten zuiden van het Balatonmeer, en ten noorden van Kroatië. Somogy heeft een oppervlakte van 6036 km2, verreweg het grootste van West-Hongarije; de bevolking is echter slechts ca. 332.000 mensen en daarmee is de dunstbevolkte provincie van het land. Behalve de hoofdstad en de zuidoever van het Balatonmeer (waar buiten het seizoen ook niet zo heel veel mensen wonen) domineren de eindeloze, knusse kleine dorpjes en zijn er naast eerder genoemde twee steden slechts enkele plaatsen (Barcs, Nagyatád en Marcali) die boven de 10.000 inwoners uitkomen.


De provincie is een van de meest intern tegengestelde in Hongarije, met grote welvaart rond het Balatonmeer en Kaposvár, en veruit het armste gebied van West-Hoingarije direct tussen die beide streken, als gevolg van een lagere vruchtbaarheid van de grond en een gebrek aan werkgelegenheid. De komst van diverse buitenlanders, heeft voor diverse dorpjes wel een positieve ontwikkeling.

Er is relatief weinig grootschalige industrie, de werkgelegenheid concentreert zich op de verbouw en verwerking van landbouwproducten, midden- en kleinbedrijf, en toerisme, met name rond het Balatonmeer. Het landschap is glooiend, met groene beekdalen, heuvels, valleien en de groene weiden ten zuiden van het Balatonmeer, met de uitlopers van de Transdanubische Heuvelrug.

Men kan hier heel goed fietsen, wandelen, jagen, vissen, zwemmen en recreëren. Bezienswaardigheden zijn o.a. de gezellige stad Kaposvár, de kuurbaden van Igal, Barcs en Nagyatád, het Openluchtmuseum in Szántódpuszta en Szenna, het Balatonmeer, het uitgaanscentrum en de stranden van Siófok, Balatonlelle en Fonyód. Samen met de vele prachtige groene uitgestrekte natuur, de grote natuurgebieden en wildparken is Somogy uiterst geschikt als vakantiebestemming.

Nieuwe autowegen en Europese autosnelwegen (naar Oostenrijk, Kroatië en Boedapest) zorgen voor een goede bereikbaarheid van onze provincie.