Uitkijktoren Balatonboglar

Balatonboglar

BalatonboglarHet badstadje Balatonboglár ligt aan de zuidoever van het Balatonmeer op zo een 30-tal kilometer van Andocs. Balatonboglar beschikt over een uitgestrekt zandstrand en is ideaal voor een dagje aan het meer. Op het strand zijn er diverse facitileiten voor jong en oud. Zo zijn er bevoorbeeld enkele speeltuintjes op de ligweide maar ook spelmogelijkheden in het meer, zoals enkele basketbalringen enz.  Voor de ouderen liggen er om de ligweide verschillende sportvelden zoals een tennis- en badmintonveld. Tegen een kleine vergoeding kan je er bijv. ook trampoline springen of minigolfen.

Naast het strand vind je in Balatonboglar ook een leuk winkelcentrum aan de hoofdweg. Wil je een mooi uitzicht krijgen op het meer, dan is de wandeling naar het uitzichtpunt, een mooie bolvorminge constructie, zeker de moeite waard.

Boedapest

Vissersbastion BoedapestAls je van cultuur, geschiedenis, prachtige architectuur en winkelen houdt, dan mag je een bezoek aan Boedapest zeker niet vergeten.

Boedapest is de hoofdstad van Hongarije. De stad is gelegen aan weerszijden van de Donau of in het Hongaars de Duna en telt ca. 1,7 miljoen inwoners. De stad werd in 1873 gevormd door het samenvoegen van Boeda en Óbuda op de rechteroever van de Donau met Pest op de linkeroever. Vóór 1873 noemde men de steden gezamenlijk Pest-Boeda.

De stad herbergt bijna 20% van alle inwoners van Hongarije en speelt in het land een dominante rol op bijna alle gebieden (bestuur, handel, industrie, verkeer, cultuur). Het is daarnaast het belangrijkste verkeersknooppunt en (in toenemende mate) het culturele hart van Centraal-Europa.

Kaposvár

stadscentrum KaposvárKaposvár is de hoofdstad van onze provincie Somogy en ligt aan de rivier de Kapos, op 54 km ten zuiden van het Balatonmeer. 

Kaposvár werd in 1009 voor het eerst genoemd. De aarden motteburcht werd in de 15de eeuw vervangen door een stenen, die in 1555 na een vijfdaags beleg door de Ottomaanse Turken werd veroverd. De Habsburgers namen de stad in 1686 in, waarop de burcht in 1702 op last van koning Leopold I werd ontmanteld. Op het oude marktplein zijn nu nog de ruïnes te zien.

Pannonhalma

pannonhalmaWanneer je met de auto naar Hongarije komt, vergeet dan zeker niet te genieten van de mooie streken die je onderweg tegenkomt. Het is zeker de moeite waard om bijvoorbeeld halt te houden in Pannonhalma, het is een stadje aan weg 82 en 17 km ten zuiden van Győr. Deze weg leidt naar het Balatonmeer dat 63 km verder zuidelijk ligt.

Pécs

PécsPécs is met 158.942 inwoners (2001) de op vier na grootste stad van Hongarije. De stad ligt in het zuidwesten van het land, in de beschutting van het Mecsekgebergte, even ver van de Donau als van de Drau. Het is de hoofdstad van het comitaat Baranya. Als zuidelijkste grootste stad van Hongarije wordt de stad gekenmerkt door een mediterraan aandoende atmosfeer. Bovendien herbergt de stad de opvallendste Turkse bouwwerken van Hongarije, die in het land verder niet bijzonder talrijk zijn.

Pécs is een universiteitsstad en heeft mijnbouw (uranium, steenkool), keramische industrie (de porseleinfabriek Zsolnay), lederwaren- en voedingsmiddelenindustrie. De streek ten zuiden van de stad produceert wijn. De kunstenaar Viktor Vasarely werd in Pécs geboren.

In 2010 is Pécs een van de culturele hoofdsteden van Europa.

Siófok

SiófokSiófok is een stad in Hongarije, de grootste badplaats aan het Balatonmeer. De stad heeft ongeveer 22.460 inwoners op een oppervlakte van 124,66 km², hiermee is het de grootste stad aan het meer. De rivier de Sió stroomt ook door Siófok. De afstand tot de hoofdstad Boedapest is 100 kilometer en de stad ligt op 124 meter hoogte.

De stad heeft een oud centrum, bezienswaardigheden hier zijn het Centraal Station en de oude watertoren, waar nu de VVV in is gevestigd. De oude stad ligt niet aan het meer, maar op ongeveer 500 meter afstand.

Viségrad

visegradMocht je besluiten om enkele dagen in de buurt van Boedapest te verblijven, maak dan zeker een uitstap naar Viségrad. Het is een kleine stad aan de Donau in het comitaat Pest. Het is bekend om de blootgelegde resten van een koninklijk paleis. Het plaatsje ligt 22 km ten noorden van Szentendre, tegenover Nagymaros, aan de Donauknie en 42 km ten noorden van Boedapest. Het plaatsje kreeg in 2000 stadsrechten, hoewel het maar zo'n 2.000 inwoners telt. Boven op de burcht krijg je een fantastisch uitzicht op de Donau en de mooie omgeving.